2006/11/06

en es az elso generacios ertelmiseg :) jo kis fellengzos

egy ujabb erdekes dologra deritettem fenyt: eszak-olaszorszagban sokkal kevesebben mennek egyetemre mint itt delen. es ennek az egyik oka, hogy eszakon dragabb az elet, es ezert az egyetemistat nehez eltartani, a masik meg az, hogy eszakon sokkal tobb a munka lehetoseg erettsegizetteknek is, ezert nem eri meg egyetemre menni. szoval a delieknek az egyetem egy menekulesi ut, mert ha otthon maradnanak, akkor max. bolti eladok vagy foldmuvesek lehetnenek, de teljesen komolyan. ezen kivul a legtobb egyetemen nincs letszamkorlat, igy viszonylag konnyu bekerulni - aztan benmaradni persze nem, sokan a BA-t 4-5 ev alatt tejesitik pl.
na es az en barataim is ennek az egyetemre-meno hullamnak a tagjai, ami rajtuk nem latszik egyaltalan, csak a szulokon. valentina szulei erettsegizettek, ami nagy szo, mert pl. imma szuleinek 5 altalanosa van!!! voltunk naluk ebedelni most, es nagyon helyes, erdeklodo emberek, foleg a mama, az osszes gyerek (kiveve a kicsit serult batty) egyetemet vegzett, ugyanez a helyzet angelaeknal, alfredonal, valentinaeknal is, meg imma unokatesteverinel is. szoval erdekes az, hogy ezek a nagyon egyszeru emberek fontosnak tartjak tanittatni a gyerekeket, meg ha amugy nagyon szigoruan-vallasosan-konzervativan nevelik is oket. mert hoyg katolikusok 100%-ig, az asztalnal szigoru sorrendben szolgaljak ki az embereket es ilyesmi. sot valentina mamaja altalaban nem is eszik egyutt a ferjevel!
egy dologban latszik ez a kulonbseg - hogy az en altalanos muveltesegem talan nagyobb, merthogy belem miota az eszemet tudom, toltik az ertelmisegi let minden elemet, belejuk meg nem.

1 comment:

juditsch said...

Most mrá muszáj írnom, mert olyan jó, hogy sokat posztolsz...és minden nap kis tanulós, államvizsgázós, szutykos, esõs budai napjaimban egy kis jó dolgot, hozol, hah ez nagyon fennkölt volt...
belinkeltelek:)
amúgy nem értem miért kell a postaládákat átrendezni, mert sztem így tökéletesek...