2007/06/18

receptek kagyloval es egyebbel

bar senki nem jelezte az igenyet irantuk azert leirom oket legalabb emlekezni fogok ra
Spagetti con le Vongole
A vongola egy kicsi, 3-4 centis, világos kagyló, és nagyon finom… fokhagymát pirítunk olajon, majd kicsi paradicsomokat (fejenként kb. 10-15 dkg-t, kinyomva a levét-magját) dobunk hozzá és megfőzzük, só-bors ízlés szerint. A vongolékat kicsi vízben, befedve pároljuk 1-2 percig, amíg kinyílnak, majd hozzádobjuk a paradicsomokhoz és belekeverjük a közben megfőtt spagettit. Fontos, hogy a tésztánál mindig előbb a szósz legyen kész, aztán a tészta, mert azt frissen kell a szószhoz keverni és megenni persze. Fejenként 10-15 dkg vongole kell.

Spagetti con le cozze
A cozza nagyobb, 5-6 centis, fekete kagyló. Azt mondják, hogy a narancssárga a fiú, a fehér a lány. Ugyanúgy kell csinálni, mint a vongolékat, csak a cozzénak kb. 5 perc kell, hogy megfőjön=kinyíljon, és utána 5-10 percig az egész cozzékat, vagy csak a kagylóhúst külön kell a paradicsommal együtt főzni. Amelyik nem nyílik ki, nem szabad megenni, mert már halott volt. Fejenként 20-30 dkg cozze.

Tabule

Fejenként 10dkg villával szétszedett és olajjal meglocsolt cous-coust beáztatunk jó sok citrom levébe (10 dkg-nként egy citrom kb.) és állni hagyjuk 1-2 órát, így a cous-cous megpuhul. Ha mégsem, akkor nagyon pici forró vizet lehet hozzá adni. Ha a cous-cous már puha, hozzákeverünk mozsolát, fenyőmagot, friss menta leveleket, sót, borsot és citrom reszelt héját. Ezeket mind ízlés szerint, de minél bővebben vannak, annál jobb.

Granita –fagyasztott limonádé

Egy autentikus mozgó árus bácsi receptje: 7 rész víz, 4 rész facsart citromlé, 3 rész cukor és mindezt lefagyasztjuk, amíg jégkása nem lesz (jó megkevergetni fagyasztás közben). Ízlés szerint hozzá lehet adni sárgadinnye, vagy eperdarabokat. Én kipróbáltam ma a sima változatot és nagyon fincsi volt!

No comments: